Zien en begrijpen

Terwijl ik dit schrijf zit ik in de Bagels & Beans met mijn macbookje voor me. Lekker hip, ik voel me helemaal metro met een cappuccinootje naast me. Mail weggewerk. Tegenover me zit een jong stel en het lijkt wel alsof ze een moeilijk gesprek hebben. Ik zit echt frontaal met mijn tafeltje op hun gericht. Gek eigenlijk, dat ik nu over ze schrijf. Ze moesten eens weten.

Zij kijkt hem aan als ze praat. Zoekt oogcontact. Ik proef iets wanhopigs.

Maar hij kijkt weg.

De bagel is inmiddels aangekomen.

Zwijgend eten ze.

Hoeveel mensen zijn in staat om echt te verbinden?

Echt op de ander gericht te zijn. Hoeveel mensen hebben het diepe vermogen om echt de ander te willen zien en begrijpen. De behoefte loslatend om gezien en begrepen te worden. Hoeveel mensen zijn er meer op gericht om te zegenen dan om gezegend te worden. Meer om te geven dan om te ontvangen. Om te luisteren dan om te spreken.

Mag ik vandaag in navolging van Jezus in staat zijn om echt naar de ander te kijken. Om echt te zien en te begrijpen. En te zijn zoals mijn Meester.

Jezus.

Ze gaan alweer.

Verbind hen Heer.