Weekendje worshippen met de Apposits

Van 24-26 april had ik het voorrecht om met de Apposits de worship te leiden op een Europese Stafconferentie van de Navigators in Hattingen, Duitsland. De Apposits zijn Joost van der Kolk, Gerko Tempelman, Rogier Gerritsen en Maarten Gouman, allen lid van NSA en deel van het creatieve dispuut Appoggiatura. Ze leiden als band ook de worship onze ‘praise & worships’, avonden van aanbidding, onderwijs en gebed. Maar daarnaast hadden de jongens ook het landelijke NSV songfestival gewonnen met een indrukwekkende vertolking van Coldplay’s ‘Yellow’ en Franz Ferdinand’s ‘Take me out’.

Ik was enigzins positief verrast dat ze allemaal, toen ik ze vroeg mee te gaan, ‘ja’ zeiden! Navigators organiseert zo ongeveer eens in de twee jaar een Europese stafconferentie voor, het woord zegt het al, alle Europese stafleden. Het doel is ontmoeting, bemoediging en elkaar gewoon leren kennen. Jelle Jongsma had mij gevraagd om op dit weekend de aanbidding te leiden, iets waar voor het eerst echt flink tijd voor was ingeruimd. We moesten vrijdagavond, zaterdagochtend, zaterdagavond en zondagochtend een half uur aanbidding verzorgen. Dat was best doorwerken, maar we kijken met elkaar echt terug op een toffe tijd waarin we heerlijk gespeeld hebben. Het was op de oefening in de oefenruimte van Melodyline even op gang komen omdat ik iedereen niet even goed had voorbereid wat betreft songs, toonsoorten en al dat soort praktische zaken maar toen we vrijdagochtend naar Duitsland cruisden en nog even twee uurtjes hadden om te oefenen stond alles redelijk strak in de steigers.

Ik denk dat twee dingen het meest opvielen tijdens het weekend. Het was vooral de relaxte sfeer onderling die erg aansprak en is blijven hangen bij de Apposits. Toen we daarna nog wat napraten vond ik het leuk om te merken dat het beeld van Navigators flink was bijgesteld! Op een of andere manier wordt binnen NSA wel eens gedacht dat de Navigators een soort fundamentalisten club is… Niet dus! Ook viel op dat Nederland eigenlijk de enige is die het Navigator werk heeft vormgegeven door studentenverenigingen in het leven te roepen. Soms is de verleiding best wel aanwezig om te denken dat NSA op zich staat. Op zo’n weekend wordt je er weer extra bij bepaald dat Navigators een wereldwijde beweging is waar we deel van uitmaken.

Het weekend stond voor een deel in het teken van elkaar ontmoeten en leren kennen maar er was een spreker, Mutua Mahiaini, uit Afrika ingevlogen om zijn lessen te delen onder het thema ‘The joy of our Lord is our strength’. Mutua is regiodirecteur van het Navigatorwerk in Afrika. Verder was er op vrijdagavond een speeddating avond waar we als Navigatorstafleden iedere keer voor 3 minuten werden gekoppeld aan twee andere stafleden en elkaar een door de beamer geprojecteerde vraag moesten stellen. Een leuk avond waar je in korte tijd een heleboel verschillende mensen heel kort spreekt! Verder was er op zaterdagavond een avond van gebed. De staf die daar verantwoordelijke voor was had de zaal verdeeld in verschillende ‘stations’. Bij die stations kun je vervolgens voor verschillende dingen bidden. Voor specifieke steden, persoonlijke noden, een station van stilte, dankgebed, schuldbelijdenis en nog meer. Ook dat was een bijzondere avond.

Ik kijk zelf terug op een mooi weekend met de Apposits! Bedankt jongens!