Verschillende belevingswerelden tussen Frank en mij

Dat je bij een reis naar een, voor mij, nieuw land en continent verschillen gaat tegenkomen valt natuurlijk te verwachten. Maar de manier waarop die zich manifesteren zijn vaak erg verrassend en soms ook zeker confronterend. We zijn alweer een ruime week aan het genieten in dit fascinerende land en de eerste gewenning aan de mensen, de omgeving en bijvoorbeeld het verkeersbeeld van Kampala treedt langzaam maar zeker in.

In gesprek met weeskinderen kan ik soms verrast worden over welke wending het gesprek neemt en de onderwerpen die aan bod komen. Of eigenlijk vooral de manier waarop. Over hoe verschillend de belevingswereld kan zijn en de diepe contrasten van onze achtergronden. Eén van deze momenten wil ik u niet onthouden.

De eerste ervaring hiermee was al direct in de busrit na het warme onthaal op het vliegveld. In gesprek met een van de jongens wilde hij graag wat meer weten over mijn studie en interesses. Voor de mensen die mij persoonlijk kennen zal het niet verbazen dat dit gesprek al vrij snel over luchtvaart en vliegtuigen ging.

IMG_4815

Frank (17jr.) had eigenlijk nog nooit een vliegtuig van dichtbij gezien en was zojuist voor het eerst in zijn leven op een vliegveld geweest. Ik ben wel gewend dat mensen niet precies weten hoe een vliegtuig werkt, maar iemand die eigenlijk alleen maar weet dat een vliegtuig een groot gevaarte is wat schijnbaar in de lucht kan voortbewegen was een interessante ervaring. Uiteraard staat mijn fototoestel na een vliegreis vol met foto’s en video’s van vliegtuigen, het vliegveld, de take-off, mooie cruise momenten en de landing. Tijd voor een grondige introductie-cursus dus. Hij valt in de ene verbazing na de andere en is ontzettend nieuwsgierig. Na een tijdje komt een shot van het vliegtuig vanuit de gate gezien tevoorschijn. Vol ontzag kijkt hij het scherm rond, wijst naar de inlaat van de  straalmotor en zegt:”En dan stap je hier dus zeker in dan?”. Verder vond hij het wel slim bedacht om piloten voorin het vliegtuig te hebben, maar is wel lichtelijk teleurgesteld dat de cockpit normaliter niet door iedereen gebruikt mag worden om te genieten van het ongetwijfeld mooie zicht.

Mijn verhaal over de luchtvaartwereld was kennelijk even vernieuwend als aanstekelijk. De volgende dag krijg ik te horen dat hij naast zijn reeds bestaande droom om dokter te worden, heeft besloten dat hij de mogelijkheid voor een carriere als luchtverkeersleider zeker ook niet wilt uitsluiten…

Hier enkele fotoalbums uit Picasa (je moet erop klikken om er naar toe te gaan)

De eerste dagen Uganda Uganda dag vier Uganda dag vijf
Uganda dag zes Uganda dag zeven en acht Uganda dag negen en tien
Uganda dag elf en twaalf