Uganda: Binnengeroepen, Uitgezonden!

Dat is het thema van de missiontrip die we speciaal voor NSA organiseren. We gaan vier weken naar Uganda om mee te bouwen aan een kinderdorp en op te trekken met de meer dan 250 weeskinderen die daar nu leven.Uganda is een land in nood. Het land telt zo’n 2,5 miljoen weeskinderenen. In Kampala leven meer dan 5.000 straatkinderen. Ze staan er alleen voor. Niemand die om ze geeft. Vaak hebben deze kinderen geen onderdak,voedsel, medische zorg of toegang tot onderwijs.

Wat is de visie van deze reis?

We weten ergens allemaal wel met wie Jezus optrok. Ja, de hoeren, de tollenaars, de verschoppelingen. Maar het dringt zo weinig tot ons door. Jezus kiest de kant van de zwakken, hen die zijn afgewezen, verworpen. Hen op wie wordt neergekeken. Over wie minachtend wordt gedaan. Hij kiest de kant van hen die anderen met een boog vermijden. Als we Jezus willen leren kennen, als we willen leren om intiem met God te wandelen, zullen we ons hart moeten laten raken door die dingen die Gods hart raken. Het is verrassend, als we de bijbel met de bril van ‘gerechtigheid’ lezen, hoe vaak Gods hart voor de gebrokenen, zwakken, weduwen en wezen naar voren komt.

Deze reis gaat in feite over twee dingen: Intimiteit en Gerechtigheid. De twee kunnen ook niet zonder elkaar. Als we verlangen naar een diepere relatie met God zullen we moeten zoeken naar de plekken waar zijn hart naar uitgaat. En als we een leven willen leiden waarin we verschil willen maken zullen we dat moeten doen vanuit een intieme relatie met de Vader. We zijn binnengeroepen… Om uitgezonden te worden.

Joseph Lubega en Bulamu Village

Joseph en Stichting de Brug werken aan de droom om het kinderdorp Bulamu Children´s Village op te zetten. Hier worden familiehuizen, een kliniek, vakschool en werkruimtes gebouwd. Op deze manier kunnen honderden weeskinderen een ´zo normaal mogelijke´ jeugd beleven. Hierna kunnen ze zelfstandig deelnemen aan de samenleving. De kinderen worden begeleid tot hun achttiende levensjaar. De nadruk van deze begeleiding ligt op goed onderwijs. Zo kunnen de kinderen een goede toekomst tegemoet gaan deze droom wordt nu al gerealiseerd voor 250 weeskinderen.

Joseph Lubega is journalist. Maar hij is opgegroeid als weeskind en kent de problemen van een straatkind als geen ander. Door onderwijs is hij uit de cirkel van armoede gekomen. Toen hij christen werd, veranderde zijn leven totaal. Hoewel hij zelf nog arm was, begon hij de zorg voor een aantal weeskinderen op zich te nemen. Zijn visie is dat onderwijs een weg uit de armoede is voor deze kinderen. Als groep gaan wij de uitdaging aan om ook een familiehuis voor onze rekening nemen. Voor € 20.000,- bouwen we een huis waar 12 kids met een huismoeder ruim kunnen wonen. Er zijn 4 grote slaapkamers 1 voor de huismoeder in de overige 3 kamers slapen 4 kinderen per kamer. Met acties, subsidies en gebed moet het lukken! In het huis zijn een aparte douche en toilet aanwezig daarnaast kan er in elk huis gekookt worden. In totaal worden er 22 huizen gebouwd. Alle huizen zullen worden voorzien van stromend drinkwater en elektriciteit. Daarnaast worden ze aangesloten op de riolering. Deze voorzieningen zijn in de prijs voor een huis meegenomen.

De komende tijd zul je op deze blog veel vinden over deze reis! We zijn nog steeds bezig om de benodigde € 20.000 euro te raisen voor het project daar, de kosten van 1 kinderhuis (op het moment van schrijven zitten we op 13.000 euro). Wil je ook een bijdrage leveren? Ga naar het project Navigators op Kajafoundation.nl en doe online met Ideal een donatie! Verder zullen de deelnemers ook op deze blog bijdrages plaatsen over hun lessen, ervaringen en belevenissen rond deze reis. Hou deze blog in de gaten dus!