The Story about Stuff

Vorige week woensdag sprak Jeanette Westerkamp bij NSA over geld en vrijgevigheid. Een bijzondere vrouw met een bijzonder verhaal. De grote vraag die bij mij bleef hangen en die ook Jezus lijkt te stellen is:

Heb jij macht over geld of heeft geld macht over jou?

En ik proefde bij haar een vrijheid die aantrekkelijk was. We laten ons zo gemakkelijk gevangen nemen. Media vertellen ons wat we nodig hebben en we geloven het ook nog. Ik merk het aan mezelf dat op een of andere manier, wanneer er weer een nieuwe release is van het een of het ander, het meteen voelt alsof ik achter loop. Iets verteld me dat ik mee moet. Ik heb bijvoorbeeld de vreemde neiging altijd meteen de laatste software te willen hebben. Ik voel me hopeloos achterhaald als ik nog met Office 2004 werk (mac) en niet met Office 2009. Er is uberhaubt geen sector die zo snel ontwikkelt als de ICT sector. Als ik vandaag iets koop is vaak morgen alweer oud. Geld, tijd en middelen geven is een vorm van vrijheid. We doen afstand van de dingen die een beroep op ons doen.

Anyway, op een gegeven moment liet Jeanette even een fragment van een uiterst vermakelijk maar pijnlijk confronterend filmpje: The Story about Stuff. Het duurt ongeveer twintig minuten maar het is echt meer dan het kijken waard… Leuk voor op een smallgroup avond of gewoon voor persoonlijke bezinning. Hoe gaan we om met spullen? Hoe bewust zijn we van ons gebruik van spullen? Durven we oog te hebben voor het hele verhaal of sluiten we liever onze ogen, onze oren, ja ons hart voor de verdrukking van mens, milieu en uiteindelijk zelfs onszelf…

Kijken dus.