Mannenweekend NSA

Het weekend van 21-23 november (2008) was het mannen (en vrouwen) weekend. Dat betekent dat zowel mannen als vrouwen gescheiden een weekendje weg gaan. Aanvankelijke bedoeling was om daarbij wat nader na te denken over je man/vrouw zijn. Vaak ook een goede aanleiding om het gesprek aan te gaan over sex, relaties en huwelijk. Maar dit weekend was het anders.

Ik was gevraagd om de inhoudelijke lijn voor het mannenweekend uiteen te zetten. Het thema was na een korte brainstormsessie met de voorzitter: De kaarten op tafel. Kernwoorden die naar boven dreven waren echtheid, authenticiteit, openheid, kwetsbaarheid. Het idee kreeg al snel gestalte en de ondertitel werd: Leven in het licht van Jezus. Voor mij zelf sprak dit erg tot de verbeelding. het prikkelde. wat betekent het om in het licht van Jezus te leven? We hadden drie toespraken.

Vrijdagavond sprak ik zelf over Jezus en mijn verlangen dat we op een nieuwe manier weer heel diep van Hem onder de indruk zouden raken. Jezus was niet zomaar een goed mens, maar God zelf! Hij was het er aan het begin van de Schepping al was en door Hem is alles geworden. Jezus is Jahwe, God zelf. Als we dat diep tot ons laten doordringen raken op nieuwe manieren onder de indruk van Zijn genade en de ontzagwekkende grootheid van Zijn offer. Hij is iemand met wie we iets MOETEN. in die zin, we kunnen keuzes die zich tot Hem verhouden niet langer voor ons uit blijven schuiven. Hij is God, en als ik dat geloof, dan moet ik daar iets mee. Dan is vrijblijvendheid niet langer een optie. Ik gebruikte een aantal videofragmenten waaronder de onderstaande. indrukwekkend!

Op de tweede avond kwam een goede vriend, Martijn Rutgers spreken. Hij ging verder in op het leven in het licht van Jezus. Alles voor Hem brengen en alles wat ons bezighoud, onze worstelingen, onze pijn, onze zonden, onze frustraties, boosheid, bitterheid, verzet en wat al niet meer geven aan God dan krijgt Hij de ruimte om ons aan te raken, te genezen en te bevrijden. De sfeer was bijzonder. Ik merkte echt dat God aan het werk was en dat viel ook aan de gesprekken die daarna op gang kwamen. Mannen zaten stil in een hoekje van de ruimte met elkaar te praten en te bidden. Ook Martijn bleef nog hangen om mensen te bidden en na te praten. De week na het weekend kreeg ik ook een mail van een NSA lid waarin hij zei: Ik was onder de indruk van de sfeer en de houding die er was onder mannen tijdens het mannenweekend en van wat ik de de heldere boodschap en lijn in het weekend heb zien bewerken onder de kerels die er waren, mijzelf incluis. Dit weekend creerde de tijd en ruimte voor mannen om niet alleen te ontdekken dat ze moeten/willen veranderen, maar dat ze zich ook gesteund en gekend voelen en de stap naar verandering en herstel durven te nemen. Het heeft ook mij een impuls gegeven om met anderen hiermee aan de de slag te gaan, en mijn eigen worstelingen bij de kraag te vatten.

De zondag sprak ikzelf nog over openheid en hoe we ons kwetsbaar mogen opstellen om ander uit mogen nodigen in onze kwetsbaarheid, onze pijn, worstelingen of wat dan ook. En dat we dan alleen de diepe acceptatie van de Vader kunnen ervaren. Al met al een bijzonder weekend