Haiti dag 2 en 3 (met foto’s!)

Gister ben ik echt geschrokken van de armoede.

We deden een zogenaamde ‘home visit’ bij één van de Compassion kinderen uit een project op het eiland Lagonave. Een gezin met zeven kinderen in een huisje zo klein als een gemiddelde tuinschuur in Nederland. Elke dag eten was niet vanzelfsprekend. De grote lach op het gezicht van de vader toen wij een zak met eten overhandigde was dan ook veelzeggend.

In principe heeft Compassion het beleid om 1 kind per gezin te sponsoren om op die manier zoveel mogelijk gezinnen te bereiken, maar dit gezin had twee kids via Compassion die naar school konden.

De rest ging dus ook niet naar school.

Wat me het meest raakte was dat op een gegeven moment iemand vroeg of we ook de brieven van de sponsor mochten zien. Het sponsorkindje ging het huisje in en kwam met een stapeltje brieven naar buiten.

Van ene Amy uit Australië.

Dankzij Amy kon hier een kind naar school.

Ergens wist ik natuurlijk wel dat die brieven aankomen enzo, maar om hier in een rural area te staan tussen de locals met zo’n brief van Compassion, dat verbond op een of andere manier twee werelden.

Vandaag deden we opnieuw een project aan, dit keer van een “mother survival program”. Dat betekent dat Compassion moeders met kinderen van 0 tot 3 jaar begeleidt en ondersteund in de opvoeding van het kind. Daarna vanaf 4 jaar kan het kind in een Compassion project verder groeien. Opnieuw een “home visit” bij een van de moeders die deel uitmaakte van het programma.

Wat een armoede.

Echt.

Onvoorstelbaar. Een piepklein hutje. Niet genoeg eten. En de worsteling om dat elke dag weer opnieuw te moeten proberen. Het jongetje wat je hierboven ziet is het jongetje uit het programma.

Vincent.

En oh ja, die dag hing ik zelf kotsend boven de WC. Alles met hoge druk eruit…
Voedselvergiftiging. Omdat mijn maag het eten hier niet even goed kan verdragen. En dat terwijl ik het meest ‘luxe’ eten van Haiti voorgeschoteld krijg.

Ook wel confronterend.

Hieronder een foto impressie van een aantal projecten…

Welkomstceremonie project 1