Een kort verslag over het bouwen

Dit stukje is geschreven door Micha Kroes.

Vandaag brak opgestaan, op onze eerste vrije dag, na eindelijk uitgeslapen te hebben. De afgelopen drie dagen hebben we hard gebouwd en daar wil ik vandaag wat meer over vertellen.

Bouwen in Oeganda gaat heel anders dan in Nederland, alles gaat hier met het handje en verder heb je hier te maken met een hele andere instelling. Voordat we vertrokken hebben we uitgebreide instructies gekregen dat we stevige werkschoenen en handschoenen mee moesten nemen. Het eerste wat dan ook opvalt toen we aankwamen is dat ze hier werken op slippers en zonder handschoenen. Bedenk je hierbij dat de eerste dag al onze stevige handschoenen opengescheurd waren.

Onze hoofdwerkzaamheden bestonden tot nog toe vooral uit stenen sjouwen wat we overigens als een geolied team deden met de nodige humor.

JUR_1053Wat verder opvalt is de nauwkeurigheid of eigenlijk het gebrek daaraan. De eerste laag stenen werden gelegd met een simpel meetlint, maar een centimeter meer of minder maakt niet heel veel uit. Na de eerste laag stenen kon je wel direct zien hoe het huis er globaal er een beetje uit komt te zien.

De mentaliteit en manier van nadenken is ook typisch voor de Oegandezen. Als wij een huis bouwen in Nederland, zouden we een uitgebreide planning maken per dag en minimaal twee weken vooruit kijken terwijl we hier regelmatig moeten wachten op bijvoorbeeld cement voordat we kunnen gaan metselen.

Dus af en toe is dat een beetje frustrerend.

Een cementmolen hebben we niet dus alles word met de hand om en om geschept met water net zolang tot je cement hebt, je kan je voorstellen dat dit superzwaar werk is. Na een aantal dagen begonnen we al aardig wat handigheid in het metselen te krijgen en de muur begint zich aardig te vormen. De kozijnen beginnen zich al te vormen en de eerste stellages staan er al.

Afsluitend is het werk in ieder geval wel zwaar maar wel leuk en zeker de groepsdynamiek komt bij zo’n werkdag naar voren en dan blijkt nog maar weer eens hoe leuk onze groep is. Nu op naar het weekend waar we intensief met de kids zullen gaan optrekken en hopelijk ze wat beter leren kennen. Maar hierover later meer.

Een selectie van de foto’s tot nu toe (dit zijn albums, je moet erop klikken):

De eerste dagen Uganda Uganda dag vier Uganda dag vijf
Uganda dag zes Uganda dag zeven