De Kracht van de boodschap neemt niet af

Ik ben momenteel een bijbelleesrooster aan het volgen met de naam ‘Essential Jesus’ via YouVersion. 100 geselecteerde passages uit de bijbel die me helpen te ontdekken wie Jezus is en waarom hij zo belangrijk is. Zowel door het Oude als het Nieuwe Testament leer ik meer over Jezus. Echt een aanrader als je een iPhone, iPad, Blackberry of Android telefoon hebt. Je kunt dan de bijbel app van YouVersion installeren en dergelijke ‘reading plans’ volgen. Je kunt trouwens ook gewoon op de website youversion.com de bijbel lezen en de reading plans volgen.

Anyway, vandaag las ik hoofdstuk 1 uit de brief van Paulus aan Kolosse. In the Message vertaling. En vers 5 sprak me in het bijzonder aan.

The lines of purpose in your lives never grow slack, tightly tied as they are to your future in heaven, kept taut by hope. The Message is as true among you today as when you first heard it. It doesn’t diminish or weaken over time.

Vooral dat laatste trof me. De boodschap is net zo waar nu, als op de eerste dag dat je het hoorde. Het verzwakt niet naarmate de tijd verstrijkt.

En het probleem is, dat het dat vaak wel doet. In mijn denken althans. Als ik terugdenk aan wat ik 5 jaar geleden geloofde. Hoe ik mijn geloof toen beleefde, dan lijkt het wel alsof het ‘diminished is over time’. Dingen lijken wat grijzer. Waarheden wat minder scherp. Wat meer ruimte voor twijfel of zelfs ongeloof.

Maar daarom spreekt het zinnetje daarvoor mij wel aan. Die is minder persoonlijk. De boodschap is net zo waar nu, als toen. Jij beleeft het momenteel misschien anders. Je gelooft anders. Je verwoord dingen anders.

Maar het is net zo waar.

En dus is mijn gebed voor vandaag dat ‘De Boodschap’, het nieuws van hoop en nieuw leven niet ‘diminished’ in mijn leven maar groeit. En dan spreekt zelfs de eerste zin van de bijzondere interpretatie van Paulus’ woorden door de poëet Eugene Peterson mij aan.

The lines of purpose in your lives never grow slack, tightly tied as they are to your future in heaven, kept taut by hope.

Mijn bestemming, mijn doel is stevig verbonden met Gods plan met mijn leven en zal daarom niet ‘lui’ of ‘traag’ worden. Hoop houdt de lijnen ‘strak’.

Mooie woorden.

Moge de woorden gestalte krijgen in jouw en in mijn leven.