Church for the ‘unchurched’

Ik was me laatst weer eens aan het verdiepen in de wortel van mijn kerk: Crossroads International Church. We zitten momenteel na best wel een heftige periode in een tijd van transitie. Per begin mei komt Jim van Yperen uit de US als “intentional interim pastor” voor zes maanden ons helpen in onze volgende stap. Maar voor de volgende stap moet je soms ook juist weer terug naar het begin.

Crossroads is een kerk die geplant is door mensen van Christian Associates International. Een bijzondere beweging. In 1987 plantte CAI onder leiding van Linus Morris de kerk die vandaag Crossroads is. Met zo’n 1500 wekelijkse bezoekers inmiddels een flinke kerk. CA is een boeiende beweging. Hun missie:

To reach the unchurched through the multiplication of high-impact leaders and high-impact churches.

Hun visie:

To see entire cities and nations impacted with the gospel through the multiplication of high-impact leaders and churches for every man, woman, and child to have an opportunity to hear the gospel message clearly communicated and see it dynamically expressed through vital, witnessing, loving, reproducing bodies of believers. Furthermore, it is our desire to see those who accept Jesus as Saviour and Lord incorporated into a local church where they grow to spiritual maturity and are empowered to serve.

En die missie spreekt me eigenlijk enorm aan.

To reach the unchurched.

Wie zijn de unchurched?

Europa is (in tegenstelling tot de US) post-christelijk (lees ook mijn post over de Amerikaanse cultuur). De fundamenten van onze samenleving zijn niet langer gebouwd op christelijke waarden. De rol van de kerk is naar de marges verschoven. Europa is apatisch ten opzichte van de kerk. Minder dan 5% gaat nog naar een kerk. Ontkerkelijking is niet meer alleen dat mensen niet meer naar de kerk gaan. Het is ook dat mensen niet weten wat een kerk is. We hebben te maken met hele generaties die niet weten wat een kerk is en nog nooit naar een kerk zijn geweest… Elk jaar is er rond christelijke feestdagen wel weer een enquête waarin wordt gevraagd aan de gemiddelde Nederlander naar de betekenis van het feest. De percentages zijn altijd schokkend (ik geloof dat 75% van de jongeren geen idee heeft wat Pasen betekent).

To reach the unchurched.

Wat betekent dat? Crossroads heeft in haar DNA zitten dat ze een kerk wil zijn voor ‘the unchurched’.

Zijn we dat?

Hoe ziet dat eruit?

Willen we dat zijn?

Het vraagt in ieder geval een ‘outward focus’. Een avontuurlijke vorm van kerk-zijn. Het vraagt om nieuwe dingen. Een frisse kijk. Toegankelijke taal.

Ik wil de komende tijd wat gedachten delen die ik heb. Wat voor impact heeft deze visie op kerk-zijn en hoe zouden we kerk moeten zijn. Ik wil met name wat gedachten gaan delen over de belangrijkste onderdelen van een zondagse samenkomst: De Preek, De Aanbidding en Service Design (de liturgie). Zeker als je ook een Crossroads-ganger bent, ben ik benieuwd naar jouw gedachten.