Belevenissen Watoto Church 25/7

De eerste zondag in Uganda besloten we om een kijkje te nemen in een lokale kerk in Kampala. Voorafgaand had ik de verwachting bij een Afrikaanse kerk dat er veel gedanst, gejubeld en geklapt zou worden door de bevolking in typische Afrikaanse kledij. Dit had ik namelijk een maand voor vertrek gezien in één van de diensten van Crossroads, waarin een groep Ugandezen op deze manier optraden. Dit bleek echter niet zo te zijn.

Bij aankomst bij Watoto Church was al duidelijk dat de traditionele kledij niet gedragen werd. Na uiteraard weer vluchtig gefouilleerd te zijn konden we dan de dienst in. Het viel me al gelijk op dat de accommodatie, presentatie er goed verzorgd uitzag. Eerlijk gezegd had ik deze professionele lampen, camera’s, en decor niet verwacht van een kerk in Uganda, des te meer kon ik er van genieten. Watoto Church wordt ondersteund door Hillsong Church en dat kan je wel merken aan de manier van presenteren. Er werd leuk gebruik gemaakt van een filmpje waar activiteiten werden gepresenteerd die op de agenda staan.

Maar nu wat meer inhoudelijk. Wat me zo opviel in de dienst was dat er bij de woordverkondiging veelal gebruik gemaakt werd van visuele ondersteuning. Iets wat mij wel aanspreekt.. In de woordverkondiging werd gesproken dat wij als Christenen het licht van de wereld zijn. Niet alleen dat we op zondag ons licht laten schijnen, maar dat we de rest van de week dit licht laten schijnen om ons heen. Als ondersteuning werd er een felle schijnende olielamp op het podium geplaatst en bij elke zonde die je onopgemerkt in je leven erin sluipt werd er een doek over de lamp gelegd. Dit gebeurde totdat er niets meer te zien was. Een goed visueel voorbeeld om eens na te gaan welke zonde ik me ‘gewoon’ maak.

Een ander mooi aspect in de dienst vond ik ook het bidden voor de mensen die naast je zaten. Er werden een paar minuten uitgetrokken om voor twee andere mensen naast je te bidden voor wat zij op het hart hadden.

Wat was het toch gaaf om eens een totaal andere dienst mee te maken en te mogen genieten van mooie aspecten en te mogen beseffen dat waar we ook zijn en in welke kerk we ook zitten we als christenen allen deel zijn van hetzelfde lichaam in Christus.

De foto’s (je moet erop klikken om naar de Picasa albums te gaan)

De eerste dagen Uganda Uganda dag vier Uganda dag vijf
Uganda dag zes Uganda dag zeven en acht Uganda dag negen en tien
Uganda dag elf en twaalf Uganda dag Veertien Uganda dag Vijftien tot en met Zeventien
Uganda dag Achttien en Negentien